9. A 32-ES HATÁRVADÁSZOK EMLÉKTÚRÁJA
 
Barangolások erdélyi hadszíntereken
 

1999-ben az Erdélyi Szépmíves Céh felkérésére vitéz Sebő Ödön, a Magyar Királyi Honvédség határvadász főhadnagya megírta A halálra ítélt zászlóalj című visszaemlékezését, amelyben a gyimesi harcok, a Gyimesi-szorosból való kitörés történetét vázolja fel, bemutatja a rábízott katonák továbbvezetését Székelyföldön,
majd Felvidéken át egészen Németországig, az amerikai fogságig.
Szintén 1999-ben jött létre Nyíregyházán a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület, abból a célból, hogy elsősorban Szabolcs- Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében segítse a katasztrófavédelmi munkát. Felkérésre külföldön is segítséget nyújtanak, illetve 2008 óta részt vesznek a csíksomlyói búcsú egészségügyi biztosításában is.
A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület javaslatára, a Hargita Megyei Mentőszolgálat alkalmazottait felvonultató ProAmb Egyesület, illetve a Salvamont Hargita Megyei Hegyimentő Szolgálat és a Serv-Mont- Har Egyesület együttműködésével 2010-ben hozták létre azt a mintegy 25 km-es túraútvonalat, amelynek nyomvonala megegyezik a Sebő Ödön által leírt kitörés útvonalával. Dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója ekkor elmondta, hogy ezentúl minden évben megszervezik az emléktúrát, amelynek tanösvényjelleget szeretnének biztosítani. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az út mellett olyan táblákat fognak elhelyezni, amelyek révén a turista információkat szerezhet a térségben történt eseményekről, az ott szolgált katonák felszereléséről, illetve az alkalmazott hadi taktikákról.
2010. augusztus 15-én az útvonalat kijelölték, fehér alapon sárga kereszt turistajelzést használva.
Az első emléktúrára a gyülekező 2010. augusztus 29-én reggel 8 órakor volt a gyimesközéploki Csángó panziónál.

 

9.1. A 32-es határvadászok emléktúrája

A túra útvonala
 
A túra jellemzése
 
 
A túra profilgörbéje
 
 
A túra nyomvonala